Bij een groot aantal werkzaamheden die in de bouw en infra worden verricht komen medewerkers in contact met de bodem. Voorbeelden zijn:
Bij al deze werkzaamheden is er kans dat je direct of indirect contact komt met de bodem. Het is daarom verplicht dat de kwaliteit van de bodem onderzocht wordt voordat er gestart wordt met de werkzaamheden. De opdrachtgever is wettelijk verplicht deze gegevens vooraf aan te leveren.
Blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen door het werken in de bodem. Als gevolg hiervan kunnen op de korte en de lange termijn gezondheidsklachten ontstaan.
Ook al is de bodem onderzocht en is de hoeveelheid gevaarlijke stoffen beperkt dan zijn er nog altijd risico’s. Want regelmatig blootgesteld worden aan kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen kan net zo schadelijk zijn als één dag werken in zeer vervuilde grond.
Veiligheidsklasse & de CROW Publicatie 400
Op basis van dit onderzoek wordt het werk ingedeeld in een veiligheidsklasse op basis van de CROW-publicatie 400. Dit is de richtlijn voor het werken in en met verontreinigde bodem:
Voor klasse Groen moet er gewerkt worden volgens de basishygiëneregels.
Voor klassen Oranje, maar met name voor de klassen Rood en Zwart moeten naast de basishygiëneregels ook aanvullende specifieke maatregelen worden genomen, dit kunnen zijn:
Deze veiligheidsmaatregelen worden vastgelegd in het V&G-plan. Ook moet er bij deze klassen een DLP-er (Deskundig Leidinggevende Projecten) aanwezig zijn om toe te zien dat de veiligheidsmaatregelen uit het V&G-plan worden toegepast, bij afwijkingen of bijzondere situaties heeft de DLP-er contact met een Veiligheidskundige.
De basishygiëneregels zijn het minimale wat je aan maatregelen bij werkzaamheden in de bodem moet doen. Ook al is de bodem niet sterk vervuild, vaak zitten er toch nog lagere gehaltes aan gevaarlijke stoffen in de bodem. Wanneer je deze stoffen over je gehele werkzame leven steeds in kleine hoeveelheden binnen krijgt kan dit op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid (zoals kanker of aantasting van het zenuwstelsel). Veel gezondheidsklachten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen worden ook pas duidelijk op latere leeftijd (50+ en ouder).
Hoe bescherm je jezelf tegen gevaarlijke stoffen uit de bodem?
Er zijn verschillende manieren waarmee je in contact kan komen met de (vervuilde) bodem:
Bescherm jezelf tegen gevaarlijke stoffen door het volgen van deze regels. Je eigen gedrag bepaalt voor een groot deel de mate van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. We werken veilig of we werken niet!
Heb je naar aanleiding van deze Toolbox nog specifieke vragen, neem dan contact op met de afdeling Bodem van Heijmans, mail bodem@heijmans.nl of bel 073-543 59 00
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.